När folk blir tillfrågade varför dom vill jobba svarar många reflexmässigt och utan någon eftertanke ”För att tjäna pengar”. Visst finns det andra anledningar men majoriteten skulle nog svara detta som absoluta prioritering.
Men om man frågar ”Varför vill du att andra ska jobba?” så tror jag inte att de skulle svara ”För att de ska tjäna pengar.” eftersom ju mer pengar andra har desto mindre är dina egna pengar värda.
Oftast tror jag folk skulle säga något i stil med ”För att berika mitt liv med välfärd, service och produktion”. Kanske inte i med just de orden men av de anledningarna.
Så varför tänker vi inte så på varför vi själva vill jobba? Varför vill vi att andra ska jobba för att öka din välfärd men vi själva vill jobba för att enbart öka vår egna välfärd genom att bara jobba för egen lön.
Hur har vi kunnat bli så egoistiska och ”individualistiska”? Det är ju en väldigt självdestruktiv och kortsiktig tanke att bara tänka på sin egen välfärd eftersom ju mer din omgivning dör desto sämre förutsättningar får du själv att skapa eller ”köpa” din egen välfärd. Du lever ju inte i ett vakuum.
En sund ”egoism” hade ju varit att vi arbetade för att tillföra välfärd och välmående åt andra samtidigt som vi skapar förutsättningar för andra att lyckas som i sin tur skulle öka den gemensamma välfärden som i sin tur skulle öka din egna välfärd och välmående.
Vi måste bort från skrämselpropagandan att vi lever i mental och materiell knapphet och att vi faktiskt har teknologin att skapa överflöd av mat, utbildning och materiell välfärd om vi börjar tillämpa teknologi på rätt sätt genom att tillverka hållbara produkter som inte är producerade för att gå sönder för att i sin tur skapa cyklisk konsumtion.
Det finns och blir över till alla om vi bara ändrar vår inställning och värderingar för att tillåta det.
No comments:
Post a Comment